Okulların açılması ile birlikte okul servislerinin temizliği ve hijyeni konusu yeniden gündeme geldi. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu konuyu car care sektörü olarak uzun yıllardır gündeme taşımaya, tehlikeleri, çözüm önerilerini anlatmaya, kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık.
AutoClub Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ okul servislerinde çocuklarımızı bekleyen tehlikeleri, çözüm önerilerini soru-cevap şeklinde yanıtladı.
Okul servislerinde çocuklarımızı bekleyen tehlikeler neler?
AutoClub olarak hemen hemen her dönemde otomobillerin iç temizliğinin, hijyeninin önemini anlattık. Çünkü otomobiller dünyanın en kirli ortamlarından birisi. Neden?
Her yere (tuvaletler başta olmak üzere birçok kirli noktaya) bastığımız ayakkabılarımız ile otomobiller içinde yaşıyoruz. Otomobil içindeki aksamın tekstil ağırlıklı olduğunu düşündüğümüzde virüs, mikrop ve bakteriler için çok ama çok uygun bir ortam olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı şekilde özellikle İstanbul trafiğinde otomobil içinde yaşıyoruz, otomobil içinde yemek yiyor, içeceklerimizi içiyoruz.
Dokunduğumuz her noktadaki mikropları otomobil içinde taşıdığımızı düşündüğümüzde aslında çok sağlıksız bir şey yaptığımızı da görebiliriz.
Otomobil için söylediğimiz tüm bu tehlikeleri katlayarak okul servisleri için de söyleyebiliriz. Çok daha fazla koltuk sayısı, çok daha fazla kişi ve çok daha fazla kullanım. Bu da okul servislerinin temizliğini, hijyenini çok daha önemli hale getiriyor.
Bir anlamda çocuklarımız mikrop yuvası olan araçlar ile okula gidiyor diyebilir miyiz?
Eğer araçlar periyodik olarak temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemişse tam olarak bunu söyleyebiliriz. Şöyle düşünün her gün onlarca mikrop, virüs ve bakteri otomobil içine taşınıyor. Orada yerleşiyor, çoğalıyor. Özellikle kış aylarında hastalıkların çok daha yoğun olduğu dönemlerde bu ortamlarda mikropların çok daha hızla çoğalması ve çocuklara bulaşması mümkün.
Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş olan çocuklarımızın dirençlerinin de düşük olduğunu düşündüğümüzde başta grip olmak üzere birçok hastalığa yakalanma oranı bu sağlıksız ortamlarda çok daha yüksek olacaktır.
Nasıl temizlik yapılmalı?
Bir kez şunun altını çizmek gerekiyor; yapılacak temizlik işleminin mutlaka dezenfeksiyon uygulaması ile tamamlanması ve periyodik olarak yenilenmesi gerekiyor.
Sadece okul servisleri için değil otomobiller için de temizlik özel önem gösterilmesi gereken bir konu. Kullanılan temizlik maddelerinin içeriği, pH seviyesi büyük önem taşıyor. Kanserojen maddeler ile yapılan temizlik işlemi yarardan çok zarar getirecektir. Bunun altını özellikle çizmemiz gerekiyor. Temizlik güvenilirliğini kanıtlamış, dünya çağındaki sertifikasyonları sağlamış ürünler ile yapılmalıdır.
Temizlik yapılırken tekstil ürünlerin mutlaka vakumlanarak temizlenmesi gerekiyor. Özellikle koltuklarda vakumlama yapılmaması durumunda sünger içerisinde mikroplar kalacaktır.
İyi bir temizliği mutlaka dezenfeksiyon işlemi tamamlamalıdır.
Dezenfeksiyon nedir?
Bir cismin, maddenin hastalığa neden olacak mikro organizmalardan arındırılması işlemidir. Dünyanın en güçlü dezenfektanlarından birisi olan ozon ile yapılacak dezenfeksiyon işlemi ile okul servisi içindeki virüs, bakteri ve mikroplar %99,9 oranında yok edilir.
Okul servisleri yanında okulların (sınıfların) da hafta da bir kez ozonla dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmasının çocukların hastalanma riskini en aza indireceğini düşünüyorum.
Temizleme periyodu nasıl olmalıdır?
Okul servislerinin en fazla 3 aylık periyotlarda mutlaka temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekiyor. Bunun dışında okul servisi içinde karşılaşılacak özel bir durumda da zaman kaybetmeden temizlik işleminin yapılması gerekiyor.
AutoClub uygulama merkezlerinde bu uygulamalar yapılıyor mu?
Türkiye genelindeki tüm uygulama merkezlerimizde detaylı için temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmaktadır.