Güneşin kendisini en fazla hissettirdiği bugünlerde mümkün olduğunca klimalı yerlerde olmaya, bol su tüketmeye gayret ediyoruz.
Peki otomobilimiz? Onu güneşin zararlı etkilerinden nasıl koruruz?
Car care sektörü içinde yer alanlara en çok sorulan sorular; "boya koruma nedir?" ve "boya korumanın faydaları nelerdir?" sorulardır.
Bu soruların sorulmasının ana nedenlerinden birisinin sektöre zarar veren uygulamalar olduğu gerçeğini bir kenara bırakarak anlatalım.
Soruyu soranların ana çıkış noktası otomobile hiçbir şey olmayacağı, her türlü dış etkene karşı her türlü koruması var gerçeğine dayanıyor. Her türlü dış etkene karşı kendi kendini koruyabilen bir yapısı var ve asla hiçbir şey olmayacak beklentisi ile bakılıyor otomobillere.
Oysa otomobillerin insanlardan, hatta tüm canlılardan hiçbir farkı yok. Dış etkenlere karşı savunmasız durumdalar. İnsanlar kış aylarında kendilerini soğuğa karşı koruyabilmek için kat kat giyinme yolunu seçerken yaz aylarında da güneşin etkilerinden uzakta kalmaya çalışmıyor mu?
Peki otomobiller bu süreçte kendilerini nasıl koruyabilir?
Kış aylarında otomobiller için en önemli tehlike otomobil yüzeyinde biriken buz parçaları (ve bu parçaların temizlenmesi esnasında verilen zararlar), yola dökülen tuzlar, solüsyonlar vd. Tüm bunlara karşı otomobil yüzeyinin kendini koruyabilmesi nasıl mümkün olabilir?
İnsanların kendilerini bu süreçte korumadıklarını, soğuğa, buza direkt ve savunmasız maruz kaldığını düşündüğümüzde çok daha net olarak bunu anlayabiliriz sanıyorum.Bir şekilde koruyucu önlemler alınmadığı sürece zarar görmek çok olası bir durum.
Ve yaz ayları…
Otomobil yüzeyindeki sıcaklığın 50 derecelerin üzerine çıktığı yaz aylarında otomobili nasıl koruyoruz?
Kendimizi bu sıcaklarda koruyabilmek için birçok farklı alternatif geliştirirken her daim güneşe direkt maruz kalan otomobilimizi koruyabiliyor muyuz?
Koruyamadığımız dönemde güneş yanığına kadar giden bir yola girmiş oluyor otomobilimiz. Otomobil boyasının tamamen yıprandığı, vernik tabakasının ortadan kalktığı kötü bir görüntü kalıyor geriye.
Peki güneş yanığı nasıl oluşuyor?
Otomobilin yüzeyinde boya koruma (gerçek boya koruma) yapılmamış olması ilk aşamayı oluşturuyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalan otomobil yüzeyinde oluşan sıcaklıkla birlikte önce vernik tabakası sonra da otomobil boyası zarar görecektir. Yeni otomobillerde güneş yanığı görmüyor olsak da bu yüzeyin zarar görmediği anlamına gelmiyor. Geçen yıllar ile bilrikte bu zararı daha kalıcı olarak görmek mümkün olacaktır.Güneş ışınlarını çok daha fazla çeken koyu renkli otomobillerde bu aşınmayı ve güneş yanığını daha kolay görebiliriz.
Bunun yanında kalitesiz ürünler ile yapılan yıkama uygulamaları sonrasında araç yüzeyinde kalan kimyasallar güneşin yakıcı ve zarar verici etkisini birkaç kat daha artırıyor.
Yanlış yapılan boya koruma uygulamaları (pasta tabir edilen aşındırıcı ürünler vd) ile boyanın inceltilmesi da güneş yanığı oluşmasında önemli bir etken oluşturuyor.
Kuş pislikleri içerdikleri asit ile boya yüzeyinde güneşten daha fazla yakıcı etki göstermektedir. Kuş pisliği olan bölgede oluşan incelme de gelecek dönemler için güneş yanığı oluşumunu tetikleyecektir.
Ziftler, reçineler ve diğer dış etkenler…
Hepsi otomobilimize zarar verirken bizim otomobilimize uygun bir kıyafetle koruma altına almamızdan daha doğal ne olabilir?
Tüm gerekleri ile boya koruma yapılmış bir otomobilde ise güneş yanığı oluşması imkansıza yakın bir olasılık.
Seramik kaplamadan nano boya korumaya kadar her otomobile, her türlü fiyat aralığında "gerçek" boya koruma uygulamalarına AutoClub Uygulama Merkezlerinde ulaşabilirsiniz.
Siz de çok daha detaylı bilgi almak istiyorsanız size en yakın uygulama merkezimize uğrayın car care sektörünün en iyileri tüm detayları sizinle paylaşsın…
AutoClub Uygulama Merkezleri;
https://www.autoclub.com.tr/uygulama-merkezleri/
Siz koruyun güneş yakmasın!
Turgut Yüksekdağ – AutoClub